Bangladeš na putu ka digitalnoj budućnosti

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Pasoši i putna dokumenta igraju ključnu ulogu u kreiranju ekosistema koji garantuje bezbednost putnika i omogućava jednostavan i efikasan prelazak graničnih prelaza. Korišćenjem savremenih putnih dokumenata sa čipom, naprednih algoritama za poređenje biometrijskih podataka i automatskih elektronskih kapija, odgovorne i moderne države stavljaju tehnologiju u službu svojih građana i koriste je na način koji građanima omogućava što prijatnije iskustvo tokom putovanja. 

Zajedno sa svojim nemačkim partnerom Veridosom, ponosni smo što učestvujemo u uspostavljanju nove državne infrastrukture za izdavanje pasoša u Republici Bangladeš. Realizacijom ovog sistema, Republika Bangladeš će dobiti najmoderniji pasoški sistem u službi svojih preko 160 miliona građana.  

Bangladeški sistem pokriva potpunu funkcionlanost izdavanja i upravljanja pasošima, počevši od podnošenja zahteva za pasoš, preko procesiranja podataka i proizvodnje pasoša, pa sve do transporta i uručenja pasoša građaninu. Novi pasoši će građanima Republike Bangladeš omogućiti efikasan prelaz graničnih prelaza i korišćenje elektronskih kapija. Procenjuje se da će biti izdato preko 30 miliona ePasoša u narednih 5 do 10 godina,  što će rezultovati i otvaranjem novih visokotehnoloških radnih mesta.

Zašto je novi bangladešanski ePasoš gotovo nemoguće falsifikovati?

Za korice pasoša je korišćen novi materijal od tekstila koji je gotovo nemoguće pokidati. Omot pasoša je otporan na hemikalije, znoj i vlagu, kao i na toplotu. Posebna pažnja se poklonila tome da pasoš u potpunosti bude eco-friendly.

Sigurnosne karakteristike novog pasoša su značajno unapređene. Fotografija vlasnika pasoša je sada u boji, što graničnim službenicima omogućava preciznije utvrđivanje identiteta osobe. Čip u njemu čuva biometrijske informacije kao što su sken zenice oka, slika lica i otiske prstiju. Obris slike vlasnika pasoša ugraviran je u prozirni deo pasoša, koji efikasno sprečava manipulaciju nakon izdavanja i podržava laku vizuelnu proveru autentičnosti.

Pored toga, novi ePasoš koristi MAGIC-ID, naprednu tehnologiju koja prikazuje zastavu Bangladeša. U zavisnosti od ugla gledanja, izgleda da se zastava vijori.

Sve ove karakteristike zajedno, čine novi bangladeški ePasoš nemogućim za falsifikovanje.

Veoma smo ponosni što ćemo na ovaj način doprineti napretku Republike Bangladeš koja se svojim jakim ekonomskim rastom pridružila grupi od vodećih 11 zemalja u razvoju. Građenjem najmodernije visokotehnološke fabrike za proizvodnju pasoša, Bangladeš će napraviti dodatni korak na putu svog tehnološkog napretka, u čemu će pomoći i naši stručnjaci iz Nemačke i Srbije.

Bangladeški projekat je još jedan dokaz da su NetSeT i Veridos prepoznati kao najpouzdaniji partner na svetu za upravljanje ovako delikatnim projektom, i to je za nas najveća nagrada. Posebno smo ponosni što ćemo svojim radom doprineti jednoj veoma prosperitetnoj naciji, što je potvrda da su sav naš trud, znanje i ekspertiza usmereni u pravom smeru i da zaista mogu da naprave razliku.

Pročitajte još:

Mobile Biometric Authentication

Živimo u vremenu u kom se ubrzano krećemo ka potpunoj digitalizaciji procesa, postupaka i načina funkcionisanja administrativnih sistema. Postoji pregršt uspešnih sistema koji onlajn komuniciraju sa svojim korisnicima…

Najmodernije rešenje za pasoški sistem u UAE

Prateći najnovije tehnologije u celokupnom ekosistemu za izdavanje putnih dokumenata, Ujedinjeni Arapski Emirati su doneli odluku da unaprede sistem za izdavanje ePasoša i podignu sigurnost i bezbednost prilikom prelaska granice na najviši mogući nivo.