Pasoši i sve što (ni)ste znali o njima I deo – Zašto je pasoš toliko bitan?

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Zašto je pasoš toliko bitan?

 

Verovatno vam se bar jednom desilo da na putu ka aerodromu pomislite da li ste spakovali pasoš (znam da meni jeste), onda se javlja nervoza u stomaku koja lagano raste dok proveravate torbe i unutrašnje džepove sakoa. “Znam da je tu negde” razmišljate na glas, dok dodirujete prazne površine džepova nervoza i dalje raste a vama se na čelu javljaju i prve graške znoja dok čkiljite u pretrpane pregrade ručne torbe. “Evo ga!” Uzvikujete pobedonosno (ako ste imali sreće) i shvatate da ste sve vreme držali dah, put može da se nastavi, a Zemlja se ponovo okreće oko Sunca.

Ovaj scenario se odigrao na zadnjem sedištu milion žutih vozila širom sveta, ali da li ste nekada pomislili otkud jednoj tako maloj knjižici tolika moć? Naravno svi znamo šta su pasoši, ali postoji pregršt informacija o najvažnijem putnom dokumentu koje možda niste znali.

Na primer, svi znamo da je putovanje bez pasoša praktično nemoguće zar ne? Ali šta ako bi vam rekli da ukoliko zaboravite pasoš možete jednostavno izvaditi novi na aerodormu? Naime, neke zemlje na samim aerodromima imaju mini perso centre (centre za personalizaciju odnosno utiskivanje ličnih podataka pojedinca u prazan pasoš i čip). Ujedninjeni Emirati su jedna od država koje na ovaj način nude mogućnost svojim posebnim državljanima (članovima kraljevske porodice na primer) da pasoše izvade na samim aerodoromima. U redu možda se ova informacija i nije odnosila na vas, ali priznaćete da je podatak veoma zanimljiv.

 

 

Dva puta (i još jednom za svaki slučaj) proverite validnost svog pasoša

 

Ključna stvar koju treba imati na umu je da proverite validnost pasoša. Jedan od čestih scenraija je onaj u kojem pasoška kontrola vraća putnika sa aerodroma, iako je datum isteka njegovog pasoša relativno daleko (verujte dešava se i najboljima). Datum isteka pasoša nije datum do kojeg pasoš možete da koristite, naprotiv. Pasoš mora biti validan najmanje šest meseci nakon datuma povratka. Neke zemlje veoma striktno prate ovu politiku i ne dozvoljavaju vam da uđete u njihovu zemlju ako pasoš ne važi šest meseci nakon predviđenog datuma izlaska / odlaska iz te zemlje.

Preporučljivo je da pokrenete postupak obnavljanja svog pasoša (ili vađenje novog dokumenta) najmanje 3–5 meseci pre planiranog puta ukoliko ne želite da budete akteri gore pomenutog scenarija. Ukoliko se budete pridržavali ovog pravila garantujemo da nećete imati problema pred vaše putovanje (bar sa aspekta pasoša).

 

Nisu svi pasoši jednaki (ali svi ljudi jesu)

 

“Za neke ljude pasoš je portal u svet. Za druge je to prepreka slobodi putovanja koju traže.“

Već smo ustanovili da su pasoši dokumenti suštinskog značaja za internacionalna putovanja ali nemaju svi pasoši jednaki status. Dakle svaki pasoš vam omogućava da izađete iz zemlje, ali gde možete otići i koliko ćete negde ostati, zavisi od toga gde vam je izdat pasoš — različiti pasoši vam omogućavaju različit pristup i različitu slobodu putovanja. Na osnovu čega se procenjuje “jačina” pasoša? I kako se ona meri?

Henlei pasport index je najstroža i najsofisticiranija merna jedinica globalnog pristupa. On prevazilazi jednostavan “ranking” pasoša kako bi vam pružio detaljnu sliku o vašoj slobodi putovanja. Uključujući i to kojim zemljama možete pristupiti sa kojom vrstom vize, kako se vaš pasoš promenio u poslednjih 14 godina, gde je vaš pasoš u poređenju sa drugim pasošima, zašto vaš pasoš ima nivo pristupa koji ima i koji bi dodatni pasoši poboljšali vašu mobilnost.

Na prvom mestu liste najpoželjnijih pasoša za 2020 godinu našao se Singapur sa slobodnim pristupom ( bez vize ) čak 191 zemlji. Građani Srbije, prema Henlei pasport indeksu, mogu bez vize putovati u 133 zemlje. Srbija 39. mesto deli sa El Salvadorom i Hondurasom.

 

Mnogi pasoši imaju skrivene karakteristike (koje su veoma kul!)

 

Neki pasoši kriju fascinantne karakteristike koje ih čine posebnim. Pasoši Skandinavskih zemalja kriju malu tajnu: naime ako osvetlite stranice pasoša ultraljubičastom svetlošću, pojaviće se Severno svetlo kao iridescentne linije na papiru za pasoš — morate priznati da je to prilično kul! Irski pasoši su ušiveni zelenim, belim i narandžastim nitima kako bi prikazali boje zastave te zemlje, a Finci su kreirali najoriginalniji pasoš na svetu!

Za razliku od pasoša drugih zemalja, koji na stranama dokumenta prikazuju grbove ili kakve simbole tih država, na stranicama finskog pasoša prikazana je animacija losa u pokretu. Naime, na svakoj stranici finskog pasoša, u donjem desnom uglu, postoji fotografija losa, pa se brzim listanjem stranica simulira njegovo kretanje, dok su na levim stranicama u donjem uglu prikazane sve životinje koje su najčešće u Finskoj.

Koliko ste pažljivo posmatrali svoj pasoš?

 

Ukoliko se odlučte za promenu identiteta biće vam potreban i novi pasoš

 

Ako želite da promenite svoje ime ili prezime, ili ukoliko ste odlučili da značajno promenite svoj izgled (ovde ne govorimo o puštanju brade ili promeni boje i dužine kose) morate se prijaviti i za novi pasoš (dakle okrećete novi list i bukvalno i figurativno).

Od vas će se zahtevati da izvadite novi putni dokument ne samo ako ste operisali lice već i ako ste istetovirali ili pirsingovali regiju lica (u većoj meri), promenili pol ili značajno promenili svoju kilažu (ako ste odlučili da izgubite koji kilogram pred letovanje budite oprezni da ne preterate da ne bi ostali na aerodromu).

Šalu na stranu, većina aerodorma u svetu poseduje naprednu “face recognition” tehnologiju koja beleži i upoređuje biometrijske i pasoške podatke putnika. Sistem funkcioniše koristeći kameru visoke tačnosti za skeniranje mrežnice i prepoznavanje lica i prikupljene podatke obrađuje u rekordnom vremenu od 12 do 14 sekundi!

Veoma kul zar ne? Razvojem te tehnologije godinama unazad bavi se i naša firma. Pored elektronske identifikacije bavimo se i eGovernmentom i specijalizovanim sistemima za bezbednu komunikaciju. Da, kao što ćete zaključiti, sigurnost nam je veoma bitna, a više o čipovanim pasošima i eGateove pročitajte u našem sledećem članku.

 

Viza je validna i kada pasoš nije

 

Važno je da znate da ukoliko ste dobili vizu na neko vreme a vaš pasoš ističe u periodu važenja vize, većina zemalja će je i dalje prihvatiti. Obično se viza u starom pasošu i dalje može koristiti, sve dok nosite i važeći pasoš iste nacionalnosti.

 

Važno je da držite pasoš u dobrom stanju

 

Da se razumemo, ne kažemo da vaš pasoš mora biti u istom netaknutom stanju kao dana kada ste ga dobili, kvalitet samog dokumenta ali i frekventnost putovanja u mnogome će uticati na fizičko stanje pasoša. Ipak morate znati da vam u nekim zemljama može biti odbijeno putovanje ukoliko je vaš pasoš u određenoj meri oštećen, i to:

  • Laminat se podigao dovoljno da dopušta mogućnost zamene fotografije
  • Promena boje na stranici s biološkim podacima
  • Izlivanje hemijskih proizvoda ili mastila na bilo kojoj stranici
  • Stranice nedostaju ili odvojene
  • Čip je nakon istrage identifikovan kao oštećen

Pročitajte još:

Pasoši i sve što (ni)ste znali o njima, deo IV – eGate

Svi smo se našli u situaciji, dok čekamo u redu za pasošku kontrolu, da se zapitamo da li da odemo na eGate i izađemo iz reda koji se pomera najsporije na svetu i skratimo čekanje. Ali uvek je iskrsavala sumnja – da li ćemo uspeti da uspešno prođemo kroz eGate bez da upalimo alarme i okupimo oko nas sve carinske službenike i policajce sa aerodroma? Jer, kako uopšte funkcioniše eGate?

Marinin prvi mesec u kompaniji NetSeT

Za NetSeT sam saznala preko Infostuda, i prvo pozitivno iskustvo sam doživela na inicijalnom inervjuu, gde su kolege sa kojma danas radim, a koje su me tada intervjuisale, napravile atmosferu u kojoj sam mogla da se maksimalno opustim. To se ne sreće često…