Pasoši i sve što (ni)ste znali o njima, deo IV – eGate

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

eGate

 

Svi smo se našli u situaciji, dok čekamo u redu za pasošku kontrolu, da se zapitamo da li da odemo na eGate i izađemo iz reda koji se pomera najsporije na svetu i skratimo čekanje. Ali uvek je iskrsavala sumnja – da li ćemo uspeti da uspešno prođemo kroz eGate bez da upalimo alarme i okupimo oko nas sve carinske službenike i policajce sa aerodroma? Jer, kako uopšte funkcioniše eGate?

Do sada smo se detaljno upoznali sa svim stranicama našeg pasoša, naročito sa onom gde se nalaze naši lični podaci, kao i sa celim procesom utvrđivanja i provere identiteta putnika na samom graničnom prelazu. Videli smo da je gotovo nemoguće neovlašćeno čitanje naših podataka sa pasoša i sada je vreme da demistifikujemo još jedan proces – proveru identiteta na eGate punktovima. 

Kao što smo spomenuli u prethodnim tekstovima, u većini slučajeva verifikaciju identiteta obavlja službenik granične policije. Međutim, ovaj proces možete obaviti i potpuno sami. Jedino što će vas nadgledati i na kraju vam dopustiti prolaz jeste upravo elektronska kapija, tj. eGate.

 

Šta je tačno eGate?

 

eGate je automatizovani samouslužni sistem kontrole graničnog prelaza koji koristi podatke skladištene u čipu vašeg biometrijskog pasoša da utvrdi da li ste vi koji prilažete pasoš istinski vlasnik tog putnog dokumenta. Ovaj automatizovani sistem koristi čitače pasoša i kameru kao zamenu za graničnog službenika da bi utvrdio identitet osobe. Oni obično izgledaju kao kiosci sa “vratancima” odnosno barijerama koje se otvaraju kada se proces provere identiteta uspešno završi.

 

Kako se koristi eGate?

Kada pristupite eGate-u, sam proces počinje na identičan način kao da ste na šalteru, osim što ste sada potpuno sami. Ali bez brige, potrebno je samo da pratite uputstva vrlo inteligentne mašine ispred vas.

 

Prva stvar koju je potrebno uraditi kada pristupite elektronskoj kapiji je da vaš pasoš otvorite i smestite data page stranicu na čitač pasoša. eGate čita podatke sa vase data page stranice i poredi ih sa bazom podataka, kao što to radi i granični službenik, sve sa ciljem utvrđivanja da li se ti podaci podudaraju. Ako je sve u redu, otvaraju se prva vrata. Ulazite na vrata koja se odmah zatvaraju za vama, i u tom momentu se nalazite u ograničenom prostoru nalik kabini. U ovom delu ograničenog prostora, eGate čita vaše biometrijske podatke sa čipa u pasošu i koristi kameru odnosno skenere da “pročita” te iste podatke sa osobe koja je na prelazu, i tako uporedi podatke. Ako ste redovno pratili naše tekstove, znate da postoje tri vrste biometrijskih podataka koje se mogu naći na samom čipu, što znači da na tri načina možete potrvrditi svoj identitet. 

 

Skeniranje slike

 

Prvi način je da samu sliku koju je pročitao iz pasoša eGate poredi sa vašim licem koristeći tehnologiju za prepoznavanje lica (face-matching). Ukoliko je autentifiikacija uspešna, pušta vas kroz druga vrata i onda možete izaći. 

 

Skeniranje dužice oka

 

Pored face-matching tehnologije, drugi način utvrđivanja identiteta uključuje i tehnologiju skeniranja dužice oka (iris matching). Ovakav način provere predstavlja noviju metodu utvrđivanja identiteta koji se oslanja na složenu strukturu ljudskog oka. Zanimljivo je da konkretno dužica oka poseduje oko 200 detalja koji se mogu upotrebiti za poređenje!

 

Skeniranje otiska prsta

 

Treća vrsta utvrđivanja identiteta je poređenje otiska prsta. Dakle, kada uđete u ograničeni prostor, zahteva se od vas da stavite prst na skener i onda se vrši poređenje vašeg otiska prsta i otiska prsta u pasošu. Ako se poklapaju, čestitamo! Slobodni ste! Druga kapija će se otvoriti i moći ćete slobodno da prođete.

Ako iz bilo kog razloga eGate ne dozvoli prolaz, bez brige, granični službenik će doći do vas i preuzeti proveru, tako da nećete ostati bespomoćno zaglavljeni na prelazu.

Ovim člankom stižemo do kraja sage o pasošima i svemu što bi trebalo da znate o njima! Na prvi pogled često se čini da ove veoma važne knjižice i biometrijski podaci pripadaju nekom veoma komplikovanom univerzumu. Zato smo se potrudili da vam što bolje približimo taj svet i podelimo sa vama brojne zanimljivosti koji se kriju iza korica našeg dragog saputnika. Vidimo se vrlo brzo sa novim informacijama. Do tada, ukoliko imate priliku da putujete negde u skorije vreme – proverite još jednom (da li ste poneli) svoj pasoš!

Pročitajte još:

Marinin prvi mesec u kompaniji NetSeT

Za NetSeT sam saznala preko Infostuda, i prvo pozitivno iskustvo sam doživela na inicijalnom inervjuu, gde su kolege sa kojma danas radim, a koje su me tada intervjuisale, napravile atmosferu u kojoj sam mogla da se maksimalno opustim. To se ne sreće često…