Severna Makedonija i partnerstvo koje traje

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Mislimo da nema lepšeg osećaja nego kada se poverenje i saradnja potvrde i ponove nakon više od decenije. U to smo se uverili kada nam se klijent obratio, nakon 12 godina besprekornog rada prethodne verzije sistema i miliona uspešno izdatih dokumenata, da implementiramo novu, unapređenu verziju sistema. Jedan od prvih IDMS projekata naše firme je bio upravo za ovog klijenta, zato ponovno vraćanje njemu, za nas ima poseban značaj.


Kako je sve počelo?

Inicijalna saradnja sa Severnom Makedonijom je krunisana uspešnom implementacijom Nacionalnog sistema za izdavanje ličnih dokumenata 2007. godine. To je bio veliki uspeh za obe strane – za nas je bila potvrda da imamo sva znanja i kapacitete da iznesemo tako ozbiljan projekat, a za Severnu Makedoniju je to bio ogroman korak napred ka digitalizaciji i sigurnom, bezbednom i efikasnom sistemu od nacionalnog značaja. Nacionalni sistem koji je uspostavljen te godine je namenjen izdavanju svih identifikacionih dokumenata za građane (lične karte, pasoši, vozačke dozvole), kao i korisničkih kartica kojim se obezbeđuje siguran rad od strane korisnika (npr. operatera, kontrolera). Od 2007. do danas je izdato u milionskom broju ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola i korisničkih kartica. 

Nakon implementacije, usledio je nastavak saradnje u vidu održavanja uspostavljenog sistema. Sistem je uredno održavan bez većih intervencija od strane našeg tima tokom svih ovih godina. 


Prespanski sporazum i nastavak saradnje


BJR Makedonija je stupanjem na snagu Prespanskog sporazuma promenila naziv u Republika Severna Makedonija. Ovaj važan događaj podrazumevao je velike administrativne promene u gotovo svim sferama, pa i promenu svih identifikacionih dokumenata građana ove zemlje. To je bio povod za početak novog projekta koji će pomoći državi Severnoj Makedoniji da sprovede u delo sve neophodne promene i uz to dodatno unapredi sistem čineći ga efikasnijim i bezbednijim.

 

Cilj projekta je da se isporuči sistem spreman da podrži novo ime države i prateću zakonsku regulativu kojom se unapređuju postojeći dokumenti. Pored promene naziva države, još jedna novina je da će dokumenti biti dostupni i na jezicima nacionalnih manjina u Severnoj Makedoniji. Pored pripadnika srpske manjine, i građani turske, romske, vlaške, bosanske, albanske i rumunske nacionalne manjine imaće podršku u sistemu da dobiju dokument na zvaničnom makedonskom i na svom jeziku. Pored toga, došlo je i do promene u vozačkim kategorijama, te će i ova izmena biti uvrštena u jedinstveno, konzistentno rešenje. 


Bezbednost i sigurnost kao imperativ


Pored implementacije ovih promena, još jedan cilj ogleda se u unapređenju komponenti kojima se garantuje bezbednost rada sistema. Kada se radi sa osetljivim podacima, sigurnost je imperativ i  tu nema kompromisa, tako da se tome posvećuje posebna pažnja. 

Nakon postavke sistema, neizostavan deo koji će uslediti je migracija samih podataka na novu infrastrukturu koja treba da bude sprovedena brzo i nepogrešivo. Ova faza projekta nosi posebnu odgovornost jer je samo rukovanje bazom jako delikatno, bilo kakva greška može dovesti do posledica koje će osetiti krajnji građani.

Poverenje koje nam je ponovo poklonjeno za nas je najbolja potvrda da je naša stručnost i ekspertiza prepoznata i da je vremenom samo sazrela i napredovala. Ponosni smo što možemo da kažemo da ostvarujemo dugoročna partnerstva, koja se vremenom samo nadograđuju.

Pročitajte još:

Mobile Biometric Authentication

Živimo u vremenu u kom se ubrzano krećemo ka potpunoj digitalizaciji procesa, postupaka i načina funkcionisanja administrativnih sistema. Postoji pregršt uspešnih sistema koji onlajn komuniciraju sa svojim korisnicima…

Najmodernije rešenje za pasoški sistem u UAE

Prateći najnovije tehnologije u celokupnom ekosistemu za izdavanje putnih dokumenata, Ujedinjeni Arapski Emirati su doneli odluku da unaprede sistem za izdavanje ePasoša i podignu sigurnost i bezbednost prilikom prelaska granice na najviši mogući nivo.

Bangladeš na putu ka digitalnoj budućnosti

Pasoši i putna dokumenta igraju ključnu ulogu u kreiranju ekosistema koji garantuje bezbednost putnika i omogućava jednostavan i efikasan prelazak graničnih prelaza. Korišćenjem savremenih putnih dokumenata sa čipom, naprednih algoritama za poređenje biometrijskih podataka i automatskih elektronskih kapija, odgovorne i moderne države stavljaju tehnologiju u službu svojih građana i koriste je na način koji građanima omogućava što prijatnije iskustvo tokom putovanja.